Man in werkplaats

Kansen voor oudere werkzoekenden op de arbeidsmarkt

Start Foundation

Start Foundation gelooft dat er voor iedereen ruimte is om mee te doen op de arbeidsmarkt. Dat geldt natuurlijk ook voor 55-plussers die hun baan kwijtraakten. Zij worden niet vaker werkloos dan jongere collega’s, maar voor oudere werklozen is het veel lastiger om de weg weer terug te vinden naar de arbeidsmarkt. Als je er goed over nadenkt, is dat gek. Want met het oog op de enorme krapte op de arbeidsmarkt zijn deze zeer goed gekwalificeerde mensen eigenlijk onmisbaar. En met de steeds verder opschuivende pensioenleeftijd is 50 het nieuwe 40. Bovendien (en misschien wel het belangrijkste): deze mensen willen gewoon heel graag werken. Start Foundation maakt zich dan ook hard voor deze groep.

Onze aanpak

Start Foundation richt zich niet direct op individuele werkzoekenden, maar ondersteunt initiatieven die 55-plussers helpen in hun zoektocht naar werk.

Daar zijn er heel veel van. En toch vinden veel 55-plussers niet de ondersteuning die ze kunnen krijgen. Dus was de vraag aan ons: 

  • Hoe kunnen initiatieven werkzoekende 55-plussers makkelijker benaderen en begeleiden?
  • En hoe kunnen initiatieven hun aanbod beter afstemmen op de specifieke situatie van de 55-plussers?

Om die vragen te beantwoorden, gingen we als volgt te werk:

1
Expertise van begeleiders benutten
Illustratie van twee vrouwen in gesprek, omkaderd met een cirkelvorm

In het hele land werken allerlei initiatieven dagelijks met deze groep werkzoekenden. In een co-creatiesessie hoorden we interessante verhalen uit het werkveld. Zo kregen we een eerste indruk van de 55-plussers: wie zijn ze, wat komen ze tegen en wat hebben ze nodig?

2
Verhalen van 55-plussers ophalen
Illustratie van een man die een plus vasthoudt, afbeeldingen en foto's naast hem.

Vervolgens luisterden we naar de verhalen van 55-plussers. Over ervaring, behoeften en – vooral –  emoties. We hoorden wat werkloos zijn betekent in het dagelijks leven. Welke drempels ze tegenkwamen in de zoektocht naar werk. Maar ook wat ze nodig hebben om terug te keren op de arbeidsmarkt.

3
Analyse: van verhalen naar inzichten
Illustratie van een man en een hand die kaarten met afbeeldingen vasthoudt

We ontdekten dat werkzoekenden door een proces gaan. Behoeften, houdingen en motivaties veranderen door de tijd. Uit de verhalen en de data destilleerden we vier menstypen. Die gaven duidelijk weer hoe de 55-plussers in hun situatie kunnen staan. En welke begeleiding wanneer nodig is.

4
Co-creatie: kansen voor de toekomst in kaart
Illustratie van een hand die een potlood vasthoudt

De initiatieven weten als geen ander waar kansen liggen. Samen brachten we op basis van het inzicht in de behoeften en ervaringen van 55-plussers in kaart wat er in de toekomst nodig is in de relatie tussen werkgever en werkzoekende. En welke rol Start Foundation hierin kan spelen.

Portretfoto van Lycia Bakker
Lycia Bakker, communicatiemanager

"Met theRevolution hadden we een partij aan boord die ons werkveld goed begreep, waardoor we in de verschillende sessies met diverse stakeholders snel konden schakelen. Hun aanpak en expertise hebben ons waardevolle inzichten opgeleverd die de basis vormen voor onze werkwijze om oudere werkzoekenden aan een baan te krijgen. De samenwerking bracht veel energie op professioneel en persoonlijk vlak."

Afbeelding Adobestock 438216489
Afbeelding Patrick Perkins Etrpjvb0km0 Unsplash
Afbeelding Feijenoord.06 08.Mariekeodekerken
Afbeelding YM CR Interview 011
foto van Boudewijn Bugter

Meer weten over het achterhalen van behoeften en ervaringen?

Boudewijn Bugter

Adviseur & directeur Mail mij of bel 06 24 24 68 58